HeavyFinance се разширява в България

HeavyFinance, модерна технологична компания, оперираща в областта на споделеното финансиране, стартира своята дейност и в България. Дейността си HeavyFinance ще извършва чрез регулирана платформа за групово финансиране (crowd funding), която има амбициите да трансформира земеделското финансиране в онлайн пазар. Първият инвестиционен проект, с който компанията стартира в България, вече е включен в платформата.

През октомври HeavyFinance получи инвестиция от международния стартъп акселератор и бизнес ангел Startup Wise Guys, с цел експанзия на нови пазари.

Според доклада Fi-compass*, 19% от българските фермери се затрудняват да получат финансиране за увеличаване на оборотния капитал. Съществува подобна тенденция по отношение на заемите за земя или за селскостопанско оборудване.

„Щастливи сме да влезем в България, за да предоставим модерни индивидуални решения за финансиране на земеделските производители, като същевременно предлагаме нов сигурен пазар за инвеститорите. Страната разполага с благоприятни природни условия за развитие на селското стопанство и прогресивно законодателство за финтех компаниите, но все пак е необходимо по-добро финансиране за повишаване на ефективността на земеделието. Ние адресираме тази нужда и планираме да публикуваме още много заеми от България на платформата тази година”, каза Laimonas Noreika, главен изпълнителен директор и основател на компанията.

Изграждане на местен екип

От началото на тази година HeavyFinance стартира изграждането на екип в София. Българската експанзия ще се осъществява от екип, координиран на местно ниво от Филип Мутафис, познат с ролята си в успешното създаване на Paysera в България и Румъния, както и като член-основател на Българската Финтех Асоциация. Николай Миленков, експерт в сферата на продажбите и управлението на екипи, също се присъедини към компанията като ръководител на търговския отдел. Той ще сподели своя опит, придобит като ръководител на отдел в УниКредит Лизинг, както и като търговски мениджър в редица ИТ компании.

HeavyFinance планира да продължи да наема служители в България и да развива платформата регионално.

Трансформиране на земеделското финансиране

По-голямата част от над 10 милиона ферми в Европейския съюз притежават по-малко от 50 хектара обработваема земя, което ги прави не особено интересни за традиционните финансови институции. HeavyFinance има за цел да трансформира финансирането на селското стопанство в онлайн пазар, за да помогне на малките и средни фермери да развият своя потенциал. HeavyFinance, чрез платформата си, предоставя възможност на малките земеделски производители да получат заем за закупуване на земеделска техника при атрактивни условия и облекчен режим. Същевременно инвеститорите имат възможност да получат по-добра доходност.

В допълнение на това, селскостопанските заеми на HeavyFinance предоставят на инвеститорите на дребно и професионалните инвеститори възможности да диверсифицират портфолиото си с инвестиции в заеми, обезпечени със селскостопанска техника и обработваема земя.

HeavyFinance е регулирана платформа за масово финансиране. Дейността на компанията скоро ще бъде и обект на общоевропейски правила на Регламент (ЕС) 2020/1503 и Директива (ЕС) 2020/1504, приети от Европейския парламент през октомври 2020 г.

*Fi Compass е платформа за консултантски услуги по финансови инструменти в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове (ESIF). fi-compass се предоставя от Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка.

Назад